Vyhlídková kaple

Název díla

Vyhlídková kaple

Popis stavby

Cílem BP na téma Intervence do exteriéru byl návrh objektu, který by rozšířil pozorovateli výhled do předšumavské krajiny a zatraktivnil a zpřístupnil vrch Jaslov 521 m n.m veřejnosti. Objekt kombinuje dva typy staveb, rozhlednu a kapli, která měla dle historických pramenů na vrchu stát, ale k jejímu dokončení nikdy nedošlo. Návrh je zaměřený na na způsob vnímání vnitřního a vnějšího prostoru a jejich vzájemné propojení. Jedná se o dřevěnou konstrukci jejímž hlavním prvkem jsou stojny z BSH hranolů, které jsou rozmístěny v oválném půdorysu a umožňují průhled stavbou skrze otevřený strop.

Proč pracujete se dřevem?

Svoji cestu za odborným vzděláním jsem začala na Střední průmyslové škole ve Volyni, kde nám v přátelském a rodinném prostředí poskytli široký technický základ, naučili nás tvrdé systematické práci na projektech i při praktické výuce, ale hlavně nás naučili porozumět dřevu a milovat ho, jako živý, nevyčerpatelný, hřejivý materiál, s obrovským potenciálem, který nás stále může překvapovat a poskytovat nám nové možnosti. Tento materiál se mi zde vryl hluboko pod kůži a jeho používání pro mě zároveň znamená pracovat v souladu s přírodou a krajinou ze které pocházíme.

BcA. Eliška Vořechovská

Název školy